![]() |
|
|||||||
| Açılışlar Chess Openings |
![]() |
|
|
Konu Araçları | Mod Seç |
|
|
||||
|
||||
|
Siyahın e5 piyonuna 2.d4 hamlesiyle saldırmaya alternatif olarak, Beyazın yüzyıllardır olduğu gibi Şah Gambiti ile saldırıya geçme seçeneği vardır. 1.e4 e5 - 2.f4 Bu popüler gambit, müthiş karmaşık bir oyundur ve üzerine düzinelerce kitap yazılmıştır. Siyah, aşağıdaki hamleyi oynayarak Kabul Edilen Şah Gambiti’ni oynayabilir: 2….. exf4 Beyaz Fc1xf4 oynayarak, kaybettiği piyonu, üstün bir pozisyon kazanarak telafi etmeyi umar. Beyazın konumu daha üstün kabul edilir çünkü Siyahın e-piyonu iki kere hareket ederken (…..e7-e5 ve …..exf4), Beyaz ise Siyahın e-piyonunu saf dışı bırakacak ve bu arada bir taşını oyuna sokacaktır. Siyahın piyonunu hareket ettirirken harcadığı iki tempo, artık tarih olmuştur. Siyah, gambiti kabul etmek zorunda değildir. 2…..Fc5 hamlesiyle, Klasik Reddedilen Şah Gambiti’ne başlayabilir. Ya da 2…..d5 hamlesiyle Falkbeer Karşı Gambiti’ni deneyebilir. Her iki varyant da açılış kuramcılarınca özenle incelenmiş ve Siyahın her iki hamleyle de makul bir pozisyon kazandığı ileri sürülmüştür. 3.Af3 Bu hamle, bir taşı oyuna sokarak Beyaz Şahı tehdit edecek …..Vd8-h4 olasılığını engeller. 3….. g5 Siyah, fazla piyona sıkı, sıkı tutunma kararlılığını gösteriyor. Fc1xf4 olasılığını saf dışı bırakmak istiyor. 4.Fc4 Beyaz, sakin sakin taşlarını oyuna sokarak saldırmaya hazırlanıyor. Buna karşı bir seçenek, Siyahın Şah kanadını kırmaya yönelik 4.h4 hamlesidir. 4….. g4 Bu şaşırtıcı hamleyle Siyah da saldırı için oynuyor. f3 Atına bir tekme savurmak ve At oradan uzaklaştığı anda Vh4 oynamak istiyor. 5.0-0!? Beyaz, Muzio Gambiti oynuyor. Oyununu daha iyi geliştirmek için atını feda etmeye hazır. Af6-h5-g3+ niyetiyle 5.Ae5 Vh4+ 6.Şf1 Af6 hamlelerini oynamak Beyaz için tehlikeli olabilir. Bu tür varyantlar açılış kitaplarını dikkatle çalışmayı gerektirir. 5….. gxf3 Siyah fedayı kabul ediyor. 6.Vxf3 Beyaz, Ata karşılık bir piyon olarak resimdeki pozisyona geliyor. Muzio Gambiti, nesillerdir oyuncular tarafından incelenmiştir. Acaba Beyaz, Atını yeterince telafi etti mi? Bu sorunun cevabı, evet gibi görünüyor. Avantajını yeterince telafi etti mi? Cevap, Hayır. Çoğu analist, Muzio Gambitinin berabere biten bir oyun olduğu görüşündedirler.
|
|
||||
|
||||
|
Merhaba
Öncelikle elinize sağlık; şunu hemen ifade etmeliyim ki çoğu satranç oyuncusu Falkber karşı gambitinin şah gambitine verilen en iyi yanıt olduğunu ve hatta şah gambitini çürüttüğünü düşünür, ve Şah Gambiti Açılışı çoğunlukla hiç incelemeden repartuara daha girmeden çıkmış olur.. Halbuki durum bu kadar basit değildir, Şah gambiti ileri düzey satranç oyuncuları tarafından da zaman zaman oynanan bir açılıştır.. zira keskinliği adeta nefesinizi dondurur niteliktedir.. iyi hazırlanılmış bir repertuarla birçok turnuvada güzel başarılar elde etmek mümkündür.. varyantların çokluğu ve keskinliği Taktik anlayışı çok yüksek oyuncular tarafından seçilmesini gerektirir.. Konusu edilen Muzo gambiti Alet fedası ile pozisyonel satranç bilgisinin gerekliliğinide vurgular.. Özellikle satranç a yeni başlayanlara çoğunlukla salık verilen bu açılış, daha ileri düzeydeki satranç cılarında muhakkak incelemesi gereken bir açılıştır.. Konuyu başlatan arkadaş keyifli anlatımına devam etmesi temennilerimle.. Cabaplanca nın da dediği gibi gambitlerin doğru olup olmadığını kabul etmeden görmek mümkün değil ![]()
|
|
||||
|
||||
|
Teşekkür ederim Ajlan Bey. Diğer devam yollarını yazmak istemiştim ilk başta lakin nasıl olsa biliniyordur az oynanan bir devam yolunu paylaşmak daha ilginç geldi. İlerleyen günlerde Şah Gambiti hakkında daha detaylı bilgi isteyen arkadaşlar olursa o zaman devam ederiz diye düşünüyorum. Saygılarımla.
|
|
||||
|
||||
|
Gambitt Problemler... Tam problem gerçekten... Caos için birebir... !!!
|
|
|
||||
|
||||
|
Alıntı:
oda ayrı konu. Yukarıda belirttiğim gibi diğer devam yolları nasıl olsa biliniyordur gerekçesi ile bu devam yolunu vermek daha iyi diye düşünmüştüm. Şah Gambiti oynayacak arkadaşlara bir çeşitlilik olsun istedim. Ama sana da katılmamak elde değil. Gambitleri kabul etmekte etmemekte büyük dertler açabiliyor bazen satranç masasında ![]()
|
|
||||
|
||||
|
Bahsettiğiniz konumda Shirov çok çarpıcı kazanmış , öyle çok ta uzak değil sene 2004 !!
Beyazlar :Shirov, Alexei 2500 Siyahlar : Lapinski, J. 2200 1. e4 e5 2. f4 Şah Gabtinin belirleyici hamlesi exf4 Artık oyunun adı Kabul edilen Şah Gambiti dir.3. Af3 Beyaz Gelişimini sürdürüyor.. Tabiki f4 eri sürüldükten sonra ölümcül çapraz adı verilen e1-h4 çaprazının açılmış olduğunu akıldan çıkarmamak gerekiyor. Af3 hamlesi h4 karesinin kontrolünü sağlıyor. 3...g5 Siyahlar gambit eri kazandıktan sonra f4 erini ne olursa olsun korumakla yükümlüdür.. f4 eri beyazın d4 sürüşünden sonra sürekli tehtid edilecektir. f4 erini erle koruma zorunluğu vardır.. 4. Fc4 Beyazlar hızlı gelişim prensiplerine uyuyor ve bir taş daha geliştiriyor.. 4...g4 Şimdi tahtaya bakalım neler olmuş.. Beyazların f3 karesinde tehdit edilen bir Atı , c4 karesinde f7 ye bakan Saldırgan bir fili ve çok önemli merkezde bir eri var .. siyahlar ise hiç bir taş geliştirmemiş.. f4 ve g4 te iki er ile atağa geçmiş durumda.. Tabi beyazların Ölümcül çaprazının açık olması ve h4 karesini koruyan Ata saldırma fikri dışında siyahların elinde hiç bir şey yok.. Aslında bu tip saldırıyı kanat saldırısı olarak ta düşünmek mümkün .. Eğer öyleyse Kanat saldırılarında Temel kuralı birlikte hatırlayalım .. Merkezi TAM hakimiyet sağlanmadan başlatılan kanat saldırıları YANLIŞTIR ! Merkezi Hakimiyet kimdedir ? Tartışmasız Beyazda .. öyleyse bu atak siyahlar için oldukça şuphelidir.. Şunu da ifade etmekte fayda var kafalarda karışıklık yaratılmasın , buraya kadar oynanan tüm hamleler Teoriktir.. defaatle incelenmiş tir.. 5. O-O Bu hamleye çok şaşıranlar çıkacaktır. Muzo gambiti nin belirleyici hamlesidir.. Oynayan Shirov olunca oyun keyifli olacağa benziyor isterseniz tekrar bir konum değerlendirmesi yapalım.. Unutmayın Her konum biribirinden farklılık arz eder. bir taşın yer değiştirmesi çoğu zaman birçok şeyi de beraberinde değiştirir.. bu sebeple sadece kafanızda olanları oynamayı değilde.. konumun gerektirdiğini oynamayı da her zaman alışkanlık haline getirmeniz gereklidir. Beyazlar : Hızlı gelişim Prensiplerine sıkı sıkıya bağlı kalmış.. Merkezde bir eri c4 teki saldırgan fili ve açılacak F dikeyinden saldırmaya hazır bir Kalesi.. Ama herşeyden önce Tamamen güvende bir Şahı var.. öyleki f3 karesindeki Atını iki er karşılığında verecek ve f3 karesine yeni bir taş daha gelecek .. gelecek olan taş öyle böyle değil koca vezir .. kaldıki d4 sürüşünden sonra beyazlar inanılmaz bir merkezi hakimiyet te kurmuş olacak.. Siyahlar : Ben asla böyle bir varyantı seçmezdim Siyahlar konumu tutsalar dahi pek bir kazancı yok sonuçta Alete karşı iki erlerini kaybettiler.. Oluşan konumda hiç bir gelişmiş taş yok .. Ama ne diyelim boynumuz kıldan ince buraya kadar hala oyun TEORİK ![]() 5...gxf3 Gambit kabul ediliyor .. 6. Vxf3 Oluşan konuma bakalım .. Beyazın planı çok açık .. peki siyahlar ne yapabilir.. iyiden kötüye doğru sıralayalım.. 6... Vf6 6... Ve7 6... Fh6 Açık konuşmak gerekirse bunların dışındaki devam yollarını incelemeye bile gerek yok gibi geliyor bana .. Oyunda 6...Vf6 tercih edilmiş. 7. e5! bu hamle ile Beyazlar f hattını defansa gelen veziri uzaklaştırıyorlar.. zira Vf6 ile siyahlar f4 erine karşılık vezirleri kırışmayı umut ederler.. 7.e5 hamlesi ile bu umutlarda sona ermiştir.. Beyazın artık hem f hattında hem E hattında hakimiyeti vardır.. E hattında duran zavallı şah epeyce terliyor olsa gerek 7...Vxe5 Şimdi siyahların kuvvetli Vd4+ tehditi var. Net taş isteyen bir tehdit .. Ne yapsak acaba basitce fili b3 karesine mi çeksek ? şada bu tehdit ten kaçmak için Şh1 mi oynasak .. iyide problem sadece Beyaz Filin güvenliğimi ? Hala f4 eri oyunda .. F hattı açılmazsa Vezir ve kalenin orda öylece durmaktan başka ne görevi olabilir .. herhalde beyazlar defans için kale ve veziri oraya gelmedi Ne yapsak Ne Yapsak ... işte böyle işin içinden çıkılmaz durumlarda Alet fedasını hep düşünmek lazım.. Unutmayın Satranç ta bu oyun ile ilgili olan şu kavramlar çok önemli..1. Gelişim Üstünlüğü 2. Tempo Tempo: bilmeyenler için hemen kısaca ifade edelim.. Satrançta bir zaman birimidir.. öyleki çoğu zaman hamle kazanmak için yapılan taş fedalarını beraberinde barındırır.. Çoğu zaman yeni bir tehtid oluşturarak oynamak gereklidir.. bu tehditlerin birikimi çoğu zaman size zaman kazandıracaktır.. Şimdi oluşan konumda beyazlar inanılmaz bir gelişim üstünlüne sahip olduğu muhakkaktır.. 8.Fxf7+ Siyahlar f7 deki fili kabul etmiyeceklerde ne yapacaklar ? Peki ne oldu şimdi de birden bire ikinci Taş fedası neden yapıldı ? beyazlar tıkalı olan f hattını mutlaka açmalı .. şimdi Şah Rok ta atamaz .. ve F hattında vezir ve kalenin önüne gelmiş durumda.. ama Shirov bu alet fedasını aslında çok güvendiği d4 sürüşü için yapmış olmalı.. 8...Şxf7 Almasında ne yapsın 9. d4 işte gözden kaçan hamle bu .. Beyazlar merkezdeki ikinci erini de feda ediyorlar.. üstelik Şah denilmesine rağmen .. f4 hanesindeki siyah piyona ÖLÜM 9...Vxd4+ 10. Fe3 !! Muhteşem ötesi bir hamle.. kesinlikle tesadüf olamaz.. hepsi ince ince çok çok ama çok önce den hesaplanmış .. Fil Alınamaz Açmazda bulunan şah her şeyi berbat ediyor siyah için Beyazlar oyuna Tempo ile yeni bir oyuncuyu dahil ediyor.. Siyahlar Vezirlerini kaçmak için uğraşırken beyazlar Planlarını uygulamak için zaman kazanmış oldular.. işte burdaki kazanç net bir Tempo kazancıdır..10...Vf6 Vezir defansa dönüyor .. 11. Fxf4 Nihayet f eri oyun dışı 11...Şe8 Şah f hattından derhal ayırlmak zorunda .. bu ise siyaha ikinci bir Tempo kaybı veriyor.. 12. Ac3 Nefis bir zamanlama.. Şiir gibi adeta.. At öyle bir zamanda oyuna giriyor ki .. Hem gelişiyor.. hemde Kaleler arasındaki bağlantıyı sağlıyor.. Şimdi A1 karesindeki Kale E hattını tehdit ediyor.. Ac3 ise Merkezi kontrol etmekle kalmıyor..Ad5 ile f6 daki Veziri kovmayı tehdit ediyor.. bide c7 den Beynel istiyor ..Tehditlerin bini 1 para 12... Ac6 Ne yapsın ki başka Ben olsam terk ederdim sonra gider hüngür hüngür ağlardım.. bir daha da asla öyle her taşı almak için atlamazdım 13. Ad5 Ver veziri 13....Vg6 F hattını terk ediyor 14.Kae1+ Topçular iş başında Muhteşem bir manzara.. Kendimi Savaş alanında gibi hissediyorum böyle konumlarda.. Ordum Tüm gücüyle Düşmana saldırıyor.. Ben ise Bunun keyfini sürüyorum 14....Fe7 Defans Şimdi gelen hamleye bakın ![]() 15. Fd6 !! Fil Tabudur hiç bir şekilde alınamaz.. Tehdit Vf8 15...Şd8 Dalgınlık olsa gerek .. zira Tehditin Vf8 olduğunu söylemiştik.. Bazen böyle baskıcı oyunlar rakibi bunaltır 16. Vf8+ Fxf8 17. Fxc7# 1-0
|
|
||||
|
||||
|
Ajlan hocam emeğinize ve anlatımınıza sağlık kendimi Beyazlarla oynuyormuşcasına hissettim
![]()
|
|||
|
|||
|
Mükemmel anlatım Ajlan Bey, tahtaya bakmaya, taşları dizmeye gerek yok...
|
|
|
||||
|
||||
|
ehehehhehehe
|
||||
|
||||
|
Anlatımınız için öncelikle çok teşekkür ederim Benim oyunlarımda ben hiç Şah Gambiti oynamadım ama bana karşı oyunlarda rakibe cevap olarak 3.hamlede Fd7 sonrasında Fh4+ yapıp şah cekiyorum ve oyunda çok etkili oluyor ve büyük ihtimalle oyunu kazanıyorum.. Herkese tavsiye ederim şah gambitine bence en güzel karşılıktır
İyi günler.. |
![]() |
| Bookmarks |
| Şu Anda Bu Konuyu İnceleyenler 1 (0 Üye1 Misafir) | |
| Konu Araçları | |
| Mod Seç | |
|
|