![]() |
|
|||||||
![]() |
|
|
Konu Araçları | Mod Seç |
|
|
||||
|
||||
|
Merhaba Evet uzun bir aradan sonra tekrar birlikteyiz. Yazının başlığını aslında "Koyun gibi Melemeyi bırak, Arı gibi Vızıldamaya Başla" yapacaktım , Çok kişiyi rahatsız edeceğini bilmeme rağmen belkide böyle yapmalıydım.. Herneyse.. Tembel tenekeler hazırsanız başlayalım !! Şimdi yazacaklarım sizi epeyce rahatsız edebilir. Bu yüzden şimdiden rahatsız olanlar bir sonraki satırlara geçmesinler bile.. Koyun gibi yatarak sadece Meee. sesi çıkartan tembel teneklerin satranç öğrenmesi zaten mümkün değildir.. Çağın hastalığı Tembellikten bahsediyoruz. Satranç öğrenmeye başlayacak bir kişi, yada satrancını geliştirmek isteyen bir kişi bu hemen oluversin ister.. Aslında bunu istemek bile Arı olmaya ilk adımdır.. zaten bu yazıda Arı olma yönünde ilerleyenler için.. Meee sesi çıkaranlar yukarda da söylediğim gibi hiç okumasın bu yazıyı !! Başarılı olmak acı çekmeyi gerektiren bir süreçle başlar. Kişi öncelikle başarılı olacağına inanmalıdır, Eğer başarılı olacağından zerre kadar kuşku duyuyorsa başarma şansı hiç yoktur. Hangi başarılı sporcunun beyninde başarısız olacağı düşüncesi vardır ki ? Bugün başarıyı sağlamış dünya şampiyonları dahil hepsi öncelikle buna inanır. inanmak yeterlimidir ? onları diğerlerinden ayıran temel farklılık Acı çekmeyi gerektiren bir sürece katlanma azmini taşımalarıdır. Gary Kasparov bir söyleşide " Satranç düşünsel bir işkencedir " demiştir. aslında bu eksik söyleme sadece düşünsel değil fiziksel ifadesini de eklemek gerekliliği vardır. Tembel tenekelerin başarılı olma şansı nedir ? Nereyedeyse sıfırdır. onlar Meeee sesi çıkarmaya devam edebilir. Bu tembel tenekeler isterler ki önlerine hazır konmuş dersleri takip etsinler ve o dersleri izleyerek yada takip ederek başarı elde etsinler.. Böyle birşey yok !! Başarmak acı çekme süreci gerektirir !! Hedeflerini büyük tutmayan hiç bir insan başarıda zerre kadar pay sahibi olamazlar. Başarının 3 temel şartı vardır 1- Çalışmak 2- Çalışmak 3- Çalışmak Eğer siz bu 3 parametreyi yerine getirmeyi başarabiliyorsaniz artık Meee sesi çıkartan koyun değilsiniz demektir. Peki bu yeterlimidir ? Pek tabiki inanç gereklidir. 1-Başaracağımı Sanmıyorum ?? 2-Başarmayı umuyorum ? 3-Başaracağımdan kuşkuluyum ?! 4-Başaracağıma inanıyorum !! 5-Başaracağımı Biliyorum !! Kendinize bir yol haritası seçmeden önce yukarda yazdığım 5 cümleden hangisisiniz karar verin. şimdi elinize bir kağıt kalem alın ve bu kağıda hangi inanca sahipseniz sizi hangi inanç ifade ediyorsa bu 5 rakamdan birini yazın. Kağıdına 1-2-3 rakamlarından birini yazdıysanız eğer hiç vakit kaybetmeden satranç oynamaktan vaz geçin .. belki bir hoby olarak dağarcığınızda satranç kalabilir.. ama daha fazlası değil ! .. Ben satranç sporcusu olacağım ve bu yönde başarılı olacağım diye yola çıkmanıza rağmen 1-2-3 rakamlarını kağıdana yazanlar Meee sesi çıkarmayı bırakana kadar başarılı olma ihtimalleri zerre kadar yoktur !! Kağıdına 4 rakamını yazan minik arılar büyümek yolunda ilerleyebilirler , onlar çok çalışırlarsa ve önlerine gelen binlerce engele karşın yoluna devam edebilirlerse başarılı bir sporcu olacaklardır. Kağıdında 5 yazılı olanların ise kurtulması gereken tek hatsalık Tembel Teneke hastalığıdır. Bir hekim olarak bunu gönül rahatlığı ile söyleyebilirim. Bir satranç eğitmeni ve Tıp Doktoru olarak , siz başarılı olmak isteyen genç sporculara çalışmanız gerektiğini ama herşeyden önce buna inanmanız gerektiğini , moral ve motivasyonunuzun her daim tam olmasi gerektiğini söylüyorum. iyi bir satranç sporcusunun sağlıklı bir beyine ihtiyacı vardır. Sağlıklı bir beyin için ise sağlıklı bir vücuda !!.. öyleyse sadece satranç çalışarak başarmak mümkün değildir, iyi bir satranç sporcusu Ahlaklı, dürüst , bedeni ve fiziği ile satranç çalışmaya hazır olmalıdır. Satranç tahtası başında çeşitli entrikalar peşinde olan rakibini aldatma yolunda çeşitli hinlikler düşünen Ahlaksızların zaten satranç ta büyük başarılar elde etmesi mümkün değildir. zira Satranç bir Disiplin sporudur !! Şimdi rollerimizi değiştirelim ve siz Satranç eğitmeni ben ise Satrancını geliştirmek isteyen satranç sporcusuyum. Size " satrancımı geliştirmek istediğimi ancak bunun için yeterli kapasiteye sahip olmadığımı" söylesem .. benim için yapılcak bir şey varmıdır ? Temel unsur inançta ve disiplinli çalışmakta yatmaktadır. Ne Çalıştığınız değil , Neyi ne miktarda ne zaman çalıştığınız önemlidir !! Şimdiden vızıldamaya başlayacak sporculara canı gönülden başarılar diliyorum. Meee sesi çıkaranlara ise elveda !! Kolay gelsin...
|
|
||||
|
||||
|
Merhaba
Hala ikna olmamış Tembel teneklere ithafen !! insanı oluşturan temel iki parametre vardır bunlardan birisi Ruh digeri ise Bedendir. bu ikisinin sağlığı insanı sağlıklı kılar, Ruhu hasta kişinin bedeni de hasta olacaktır. Bedeni hasta olan kişinin de zamanla ruhu hastalanacaktır. Öylese bu ikisinin sağlığına da dikkat etmek gerekmez mi ? Nereden çıktı şimdi bu !! Ne alakası var satranç la :-) Hey Meee sesi çıkartan tembel teneke bu yazı seni hiç ilgilendirmiyor. hemen okumayı kes kendi işine bak !! Şimdi ithaf ettiğimiz kitleyi değiştirmenin tam zamanı Sevgili minik arılara hitap etmeye devam edelim ! insan ruhunu oluşturan 3 kardeşten bahsedelim. Bunlar SIRASIZCA ; Düşünce, Duygu, irade dir. bu 3 kardeş birlikte harket etmeyi sever, hangisi ön plandaysa diğer ikisi ne olursa olsun onu takip eder. yani Nasıl düşünüyorsanız duygunuz ve iradeniz düşüncenizi takip eder. veya Duygularınız ne yönde ise Düşünceniz ve iradeniz onu takip eder, Aşık olanlar bu söylediklerim için kafa sallamaya başlamıştır bile :-) Düşünceleri kontrol etmek kolay değildir. Hatta şöyle düzeltelim Düşünceleri kontrol etmek zordur. Duygular için ise ister moral deyin ister motivasyon deyin tıpkı düşünce gibi kontrolü sürekliliğinden dolayı zordur. yani bir kişi motivasyonu sürekli sabit tutamaz, Moralini sürekli yüksek tutamaz .. irade kardeş ise bunlardan tamamen farklıdır , diğerlerinden farkı kontrol edilebilir olmasıdır. Temel şart ise istemektir. Yeterince çalışır ve iseterseniz iradenizi o konu hakkında yönetebilirsiniz , Düşünceniz de duygularınızda zamanla irade kardeşi takip edecektir. Öyleyse Satranç çalışmaya başlamadan önce Düşüncemizi, duygularımızı ve irademizi bu yönde eğitmeliyiz. Başarı için bu eğitim öncelikli.. Tahta başında saatler geçirip hala başarı elde edemeyenlerde eksiklikler sizce ne olabilir ? Yüzlerce Satranç öğrencisinden başarılı olanları diğerlerinden ayıran nedir ? turnuvada karşınıza bir rakip çıkıyor, Rakibinizi daha önceden tanıyor yada tanımıyorsunuz ama kafanızda şu saçmalık var " Benden kuvvetli bir oyuncu , kazanma şansım hiç yok" Şimdi soruyorum size böyle düşünen bir kişinin kazanma şansı nedir ? gerçekten hiç yok ! .. Maç biter , Bu düşüncedeki kişi kendisi ile öğünebilir !!!!!! zira kendisini doğrulayan sonuca ulaşmıştır :-) Meeee lemeye devam edebilirsin Minicik bir çocuk düşünelim 6 yaşında , Hiç satranç bilmiyor , Annesi yada Babası çocuğunun iyi bir satranç Sporcusu olmasını istiyor, Çocuk eğitime başlıyor.. Eğitmeni ona satranç hakkında bilmesi gereken herşeyi veriyor ancak çocuk her nedense başarılı olamiyor ? AMA NEDEN ? Bu minigin ruhunu oluşturan düşünsel ve duygusal ihtiyaçları karşılanmıyor, onun ruhu oyunla beslenmesi gerekirken, Salt bilgilerle şişiriliyor. Duygu bozuluyor diger kardeşler duyguyu takip ediyor. yapılması gereken çok basit Oyunla satranç ı sevmesini sağlamak , diger ruhu oluşturan iki kardeş duyguyu takip edecektir. Gelelim bu işle profosyonelce ugraştıklarını sanan sersemlere (Uğraşanlara değil !!) Hangisi egitim odalarında yada salonlarında yada Haphishanelerinde minik beyinlerin ruhu için bir şey yapıyor, Kaç tanesi minikleri belli periyotlar içinde kontrol ettiriyor.. Ruhsuzların ruhtan anlamasını beklemek zaten saçmalık, iyide bu sersemler sporcunun Bedeni ile dahi zerre ilgili değiller. Onlar için tek eğtim metodu var Eğitilecek kesim, Eğitim materyalleri.. olay bitmiştir !! Şimdi biraz anlıyormuyuz neden başarısız oluyoruz , Koskoca milli takımlarda minicik çocuklardan tutun da kocaman adamlara varıncaya kadar motivasyonu sağlayacak porfosyonel yetkin tek bir kişi yok.. Geçtik hepsini bu Milli takım kafilesi içinde Doktor yok yahuu .. Pess.. Gerçi Ruha önem vermeyenin bedene önem vermesi zaten beklenemez.. Etrafınızda yükselen Meeeeee seslerini duyuyormusunuz :-) Kolay gelsin
Satranç Okyanusunda bir Kum tanesi olabilsem ne mutlu Bana !! Dr.M.Ajlan UÇAR TrChess.com AjlanTarafından: 24-07-200914:22düzenlendi. |
| The Following 6 Users Say Thank You to Ajlan For This Useful Post: | ||
|
|
|||
|
|||
|
Teşşekkürler,süperkulade bir yazı olmuş,vızıldanmaya başladım bile
![]() |
![]() |
| Bookmarks |
| Şu Anda Bu Konuyu İnceleyenler 1 (0 Üye1 Misafir) | |