![]() |
|
|||||||
| Oyun Analizleri Chess Game Analysis |
![]() |
|
|
Konu Araçları | Mod Seç |
|
|
||||
|
||||
|
Arkadaşlar Fischer'in oyunlarını incelerken Sherwin'le oynadığı ünlü oyununda kafama takılan durumu sizinle paylaşmak istiyorum. Bildiğiniz üzere bu açılış a6 belirleyici hamlesiyle Sicilya Najdorf devam yolu. Siyah 5).... a6 oynadı ve Fischer buna 6)Fc4 hamlesiyle karşılık verdi. Siyah 6).... e6 oynamasına karşılık alışıldık üzere Fb3 normal hamlesi yerine 7)0-0 çekti. Rakip de 7).... b5 'le file ve 8).... b4 9)Ab1 ile Ata atak yaptı. Gelin görün ki Beyaz At, e4 ü korumayı bırakmasına rağmen Siyah boştaki e4 piyonunu almadı. Fischer de bu piyonu vermeye razı görünüyordu. Devamındaki hamleler 9).... Fd7 10)Fe3 (Bakın daha hala...) Ac6 10)f3.(nihayet) Fischer yapmışsa vardır bir sebebi denebilir ama ben o sebebi öğrenmek istiyorum. Fischer bu yolu niçin tercih etmiştir? Analizlerinizle yardımcı olursanız sevinirim. |
|
|
||||
|
||||
|
Aynı pozisyonu bir kaç sene önce ben de incelemiştim böyle bir açılış hamlesi mi var yoksa Fischer mı tuzak kurmaya çalışıyor diye merak edince cevabını Fritz'in açılış kitabından öğrenmiştim.
Öncelikle 7. 0-0 Bir açılış hamlesidir bir gariplik yok. 8... b4?! hamlesi açılış kitaplarında önerilmeyen bir hamle çünkü e4 teki piyona saldırı tehlikeli bir heves. 9.Ab1!? burda Açılış kitapları 9.Aa4 hamlesini öneriyor, Fischer'ın hamlesini bilmiyorum kesin kazanç olmasa da beyaza insiyatif veriyor. 9. Aa4 hamlesi ve 9...Axe4 sonraki beyazın üstünlüğünü gösteren varyantları açıklaması uzun sürer pgn olarak paylaştım olasılıkları ile inceleyebilirsin. Senin bahsettiğin Ab1 ve Axe4 sonrası ortaya çıkan durumu gösteren 3 örnek oyun da buldum. Analiz ederken bir engine dan ve açılış kitaplarından yardım almanı öneririm. Merak eden arkadaşlar için bahsi geçen oyun: [---Linkleri görmek için üya olmalısınız.. ---] Chessgames'den örnek bir oyun: [---Linkleri görmek için üya olmalısınız.. ---]
NightwalkerTarafından: 01-02-201023:15düzenlendi. |
|
|
||||
|
||||
|
Bu bir gambit yani iyi bir pozisyon elde edebilmek için verilen piyon fedası. Tüm olasılıklarda beyaz daha atak ve siyahın hatasını bekliyor.
Bu videoda oyun analiz edilmiş. Oyun "Fischer'ın gülüşü" diye tanınıyormuş [---Linkleri görmek için üya olmalısınız.. ---]
NightwalkerTarafından: 01-02-201023:14düzenlendi. |
| Teşekkür Edenler | ||
mansuur (03-02-2010) | ||
|
|
||||
|
||||
|
Bu gambit bana ilk bakışta Halloween ve Şah gambitindeki at fedalı açılıştan bile daha mantıklı gelmiyordu. Zira merkezde sizin hiç piyonunuz olmamasına karşın rakibin e ve d merkez piyonlarına karşı mücadele etmek kolay olmasa gerek diye düşünüyorum. Ama bu devam yolunu da ilk fırsatta deneyeceğim.
|
|
|
||||
|
||||
|
Beyaz gelişimde çok önde.Siyah sadece atını çıkmış.Bu tip fedalar normal.
|
![]() |
| Bookmarks |
| Şu Anda Bu Konuyu İnceleyenler 1 (0 Üye1 Misafir) | |
| Konu Araçları | |
| Mod Seç | |
|
|
- Toplist